Birgitta Stenberg

 

Efter att denna intervju gjorts kom beskedet att Birgitta Stenberg gått bort, 82 år gammal, men med en tillsynes ung själ in i det sista. Birgitta har inspirerat flera generationer med sina böcker om sitt liv och har personifierat en människa som vägrat rätta in sig i samhällets led och tidens konventioner. Hennes obändiga livskraft, hennes civilkurage och hennes generösa och framåtblickande vis att prata om sexualitet var anledningen till att vi för drygt ett år sedan kontaktade Birgitta för att fråga om hon ville vara med och fronta Fair Fucking Sex. En regnig sommardag i fjol mötte Isabel på RealStars och fotografen Jasmine Storch författaren för ett samtal om jämställdhet och om fair sex. Vi är otroligt glada och tacksamma för att vi fick möjlighet att träffa Birgitta och ta del av hennes visdom. 

Vad betyder Fair Sex för dig?

Det är när bägge två väljer att ha fair sex förstås, eller fler ändå, det kan lika gärna vara en grupp som väljer att göra det av erotisk lust. Inte för att göra pengar på det och inte för att sälja någon så att man får pengar för det. Och så ska vi se till att få lika lön. Det har ju gått framåt i Sverige, vi har närmat oss männens löner, med hela 0,52 %.

Har ojämställdheten någon inverkan på prostitution?

Det är klart att det har. Det ligger ju bakom allting. Prostitution är en situation där han är överlägsen henne och där han kan göra vad han vill. Många kan naturligtvis av ren erotisk hunger gå till en hora. Men vi lever i en våldsvärld där män genom våld skaffar sig positioner. Det är ett övervåld om något, att för pengar köpa sig till en kropp att knulla. Många gör galna saker också, det finns tjejer som blir mördade och ihjälslagna. Det här bara en del i det maktspråk vi har i den våldsideologi vi lever i.

Vad visste man om trafficking när du var ung?

Det såg inte ut som nu, vad jag vet. Men det måste ju funnits för jag höll själv på att åka in i det där av en händelse. De erbjöd mig ett jobb på en resebyrå i New York, eftersom att jag kunde många språk. Och jag tyckte det kunde vara kul att komma till New York för jag hade inte varit där. Men först skulle vi göra ett ärende i Argentina på vägen upp. Men väl där fick jag inte tillbaka mitt pass. Men jag kände Lucky Luciano. Efter Al Capone var han den största maffialedaren. Jag hade haft honom på en tillställning på Capri där jag bodde något år. Lucky dök upp utanför banken på gatan där vi var och jag gick fram till honom och sa Lucky, det är såhär att den där karln har tagit mitt pass. Lucky sa att jag kunde hämta mitt pass klockan sju, samma kväll. Tydligen var det Lucky som låg bakom det där. Han visste bara inte att det var jag som var det här offret som skulle tas dit och stanna i Argentina, antagligen på någon bordell.

Herregud.

– Ja det var nära.

Vad tror du händer med en människa som utsätts för tvångsprostitution?

Jag tror aldrig att det går att laga henne riktigt. Intimiteten i – fucking – är så stark att jag har svårt att tro att hon någonsin kommer över det.