Vi är alla människor

Att läsa DN söndag är en helig stund för mig.

En kopp te, mitt favoritbröd och en rykande färsk tidning full med artiklar. Det brukar skapa en liten mysbubbla som tar mig igenom veckans annars tråkigaste dag.

Men just denna söndag är det något som sticker, kliar och gör ont i hjärtat. DN låter oss nämligen möta den thailändska sexturismen i artikeln ”Jakten på ett lyckligt slut”.

Den berättar om Kit, som tycker det är jobbigt när torskarna tar strypgrepp. Om Lin, vars högsta dröm är att få flytta hem till den lilla by i norra Thailand som hon kommer ifrån. Om Pim, som säger att ingen frågar vad hon vill eller hur hon vill ha det. Men framför allt berättar artikeln om människor som inte förminskas till att enbart vara prostituerade.

För vi måste våga se att bakom varje prostituerad finns drömmar om något bättre.

Trots våra olika förutsättningar är våra behov och önskningar allmängiltiga; Maslows behovstrappa är helt enkelt universell. De här kvinnorna (och flickorna, pojkorna och männen) väljer prostitution som ett steg ut ur något annat. Det ses som ett medel för överlevnad och en väg ut ur fattigdom. Fast egentligen säger det ju sig självt att pengarna knappast går till de prostituerade utan snarare rakt ner i hallickens ficka.

Men så snart man sett orsaken till prostitution, den utbredda fattigdomen, förstår man också varför det är så komplicerat att motverka det. Jag tror att lösningen till stor del ligger i att bekämpa fattigdomen som vi måste försöka motverka och bekämpa. Det kan delvis ske med rättvisare handel, bistånd och utbildning. Det krävs även att vi delar med oss av tekniska framsteg som kan leda till en förskjutning i produktlivscykeln.

Men framför allt kan vi börja med att ta det viktiga steget och bekämpa prostitutionen och de sexuella övergreppen! Att ta ett strypgrepp om sexturismen och låta köparna stå för det de gör är ett viktigt första steg.

Sedan får vi kombinera det med nya möjligheter för att skapa något verkligt värdefullt.

Skriv på kampanjen FOR FAIR SEX så tar vi itu med fattigdomen sedan. Först då kan Kit, Lin, Pim och alla de andra miljoner som tyngs av sexhandeln få leva de liv de drömmer om och förtjänar.

Matilda Almelöv för Realstars
Matilda går gymnasiets samhällslinje.

Be Sociable, Share!