Gudrun Schyman

GudrunSpännande just nu är Gudrun Schyman vars parti FI lyckades otroligt bra i EU-valet. Realstars lyckades få några minuter med Gudrun innan hon skulle upp på scenen i tältet på Bältespännareparken under West Pride i Göteborg för att ansättas Mian Lodalens skarpa frågor. Vi frågade henne hur trafficking och prostitution påverkar andra jämställdhetsfrågor och Gudrun menar att både trafficking och prostitution är delar i hela problematiken runt jämställdhet. ”Vi har ett patriarkat där män ska ha tillgång till kvinnors kroppar”, pekar hon på och för att bekämpa detta måste vi jobba på olika plan och från olika håll och visa på hur allting hänger ihop. Gudrun håller den svenska sexköpslagen högt och är mycket glad över den. FI fick ju en plats i EU-parlamentet och Soraya Post kommer att jobba med bl.a. trafficking.

Gudrun och MianNär Mian Lodalen intervjuade Gudrun var det en intervju som bestod av allvarlig humor. Mian la an redan från början aspekten att homosexualitet var normen och heterosexualitet låg utanför den. Gudrun svarade på Mians påflugna fråga att hon inte var helt säker på att hon var heterosexuell. ”Kärleken har inget kön”, menade hon, ”När jag träffade min man, träffade jag en människa och könet spelade mindre roll och tack vare det blev äktenskapet mer på lika villkor, mindre rolluppdelat. Erotiken stod inte i centrum”. Hon tycker att samhället signalerar att kvinnan ska in i en underordnad ställning och förkastar idén om det komplementära äktenskapet där kvinnan och mannen har en tydlig roll. Att avskaffa roller skulle leda till en mer reservationslös kärlek som gör relationen mycket rikare.

Mian berättade att hon en gång fick frågan: ”Har jämställdheten gått för långt?”, på vilket hon svarade: ”Att du ställer frågan tyder på en intellektuell kollaps!”

Båda kvinnorna fortsätter att kämpa för jämställdhet och det är ju vår tanke även på RealStars att det är bästa vägen att få bort trafficking.

Be Sociable, Share!