Together, we can make this world a better place

Jay är student vid Uppsala universitet och läser masterprogrammet företagande och ledarskap. Utöver sina studier engagerar han sig bland annat i ideellt arbete och så här skriver han för RealStars om vad vi alla kan göra för att förbättra världen.

Sen jag var väldigt ung, oavsett om jag blev tillsagd av mina föräldrar eller inte, har jag alltid haft känslan för vad som är rätt och fel inuti mig. Det påverkade inte bara mitt beteende, utan jag förväntade mig också att andra skulle vara ”goda”. Allt i enlighet med inledningen av de forna kinesiska tre karaktärsklasserna– ”Vid födseln, är människor naturligt goda”. Jag trodde uppriktigt att oavsett hur människor beter sig, så finns där alltid något oskyldigt, någon sorts godhet. Det var därför det blev så jobbigt för mig att förstå världen och människor när jag läste om det fruktansvärda sex trafficking medan jag skummade igenom National Geograpfic vid 13 års ålder.

Sex trafficking, en del av människohandeln, beräknas beröra ungefär 12.3 miljoner människor på jorden. Det är mer än hela Sveriges befolkning. Jag kan redovisa en mängd andra siffror, de finns över hela internet. Men dessa siffror är bara döda, oavsett hur länge du stirrar på dem eller de stirrar på dig. De betyder ingenting och de framkallar inte samma känslor som riktiga erfarenheter gör. Såklart, jag har inte upplevt sex trafficking personligen, och det har troligen inte du heller. Men eftersom jag sitter här och skriver detta och du är här och läser vad jag skriver, betyder det att vi båda är medvetna om problemet.

Sex trafficking har funnits en lång, lång tid. Idag vet de flesta om detta, men precis som med andra nyheter om orättvisor i världen, väljer de att ignorera. Kanske är det för att de inte vet vad de kan göra, eller kanske för att det ligger så långt från deras egna liv. Jag känner likadant. Jag visste om detta, jag kände mig hemsk, men jag visste inte vad jag kunde göra för att skapa förändring, att göra världen lite bättre. När allt kommer omkring, jag kan ju bara styra över mig själv och agera utifrån mina egna förutsättningar. Sen insåg jag, faktumet att jag styr över mig själv inte är en dålig start. Föreställ dig att alla människor gör just så mycket som de har möjlighet till, då skulle vi alla avstå från dåliga saker. Precis som med mycket annat, om vi styr över vårt eget beteende och agerar utifrån våra egna förutsättningar så jobbar vi sakta men säkert mot allmänhetens bästa. Så målet är att alla som vill stoppa sex trafficking borde börja med sig själva, och närma sig människor i sin närhet för att lyfta ämnet och skapa medvetenhet. Steg för steg kan vi göra denna världen till en bättre plats.

Jay för RealStars

Be Sociable, Share!