Sexköp, samtycke och våldtäktskultur

RealStars volontär Cecilia Samuelsson skriver om våldtäktskultur och sexköp.

Just nu pågår ett relativt allmänt och belyst samtal både om våldtäktskulturen som omger oss och om samtycke – behovet av en samtyckeslag, men framför allt, det nödvändiga i att samtycke normaliseras och att alla förstår att allting utom ett frivilligt givet ”ja” är ett nej.

I denna diskussion – både den om våldtäktskulturen och den om samtycke – måste vi också prata om prostitution, trafficking, och framför allt, om män som köper sex. Vi måste prata om den yttersta formen av våldtäktskultur och den ofta institutionaliserade formen av bristande samtycke vid sex: sexköp och prostitution, där den största delen av de människor som säljer sex är där för att de inte har andra utvägar; på grund av utsatthet, marginalisering, trauman, fattigdom, hemlöshet.

En människa som säljer sex gör det med största sannolikhet inte för att hon verkligen vill, utan för att hon måste.
En människa som köper sex utnyttjar därmed det faktum att personen som säljer inte har råd eller möjlighet att säga nej.
Det är inte något som lägger grunden för sex med samtycke. Tvärtom.

Prostitution, och i dess mest extrema form trafficking för sexuella ändamål, är en del av våldtäktskulturen. Det är en produkt av mäns inbillade berättigande till andras kroppar, av synen på mäns sexuella tillfredsställelse som något som alltid får prioriteras över annat och andra, och av kvinnors underordning och utsatthet. Det är en produkt av att många som exploaterar och utnyttjar andras kroppar kommer undan och inte ställs till svars. När det gäller prostitution och trafficking är det inte alls långsökt att säga: sexköpare betalar för att få våldta framför allt kvinnor och unga tjejer och killar.

Det är inte ofta sexköp ses som något som faktiskt hör hemma, självklart, i diskussionen om våldtäktskultur och samtycke. Men det gör det, i allra högsta grad. Ska vi arbeta för att normalisera samtycke måste vi också göra det för dem vars samtycke ses som köpbart, de vars utsatthet utnyttjas för att de inte kan säga ”nej”. Ska vi bekämpa våldtäktskulturen måste vi också göra det för dem som dagligen faller offer för mäns känsla av berättigande till andras kroppar och till sexuell tillfredsställelse. Vi måste slå fast att samtycke inte kan köpas, och alltid göra det klart att sexindustrin och sexhandeln bygger på utnyttjandet av sårbara, utsatta människor som blir offer för mäns privilegier och den syn på sex och övergrepp som frodas inom just en våldtäktskultur.