Realstars vill skapa Fair Sex-Agenter på nätet

Realstars arvsfondsprojekt Fair Sex-skolor och ”Fair Sex-agenter på nätet och IRL” är i full gång. Genom vårt arbete i skolor har vi idag fått stor erfarenhet och nu tar vi nästa steg för att skapa Fair Sex-skolor. I projektet vill vi också möta unga på nätet för att kunna verka förebyggande mot unfair sex.

Men hur ska vi agera förebyggande på nätet? Vi har börjat med en kartläggning för att skaffa oss nödvändig kunskap. Vi är nu i slutfasen och har fått en första bild av hur det ser ut. Materialet är stort och komplext – men de pekar alla åt ett och samma håll: problemet är inte att unga är ute på internet, problemet är de vuxna som utsätter unga för olika former av unfair sex.

Det tog cirka två minuter på olika chatt- och forumsidor innan vår profil fick sexinviter. När vår profil presenterades som en 16-årig tjej ökade ofta intresset hos de vi chattade med. De ville att vi skulle börja prata på olika appar, främst KiK, eller via Skype. Detta var alltså främst män som uppgav sig vara över 35 år.

Nästa steg för oss i projektet är att ta fram metoder utifrån vårt material. Vi har bland annat genomfört en rad intervjuer, läst relevanta rapporter och undersökningar och cirkulerat på olika siter för att få en bred kunskapsinsamling. Även ungdomars egna upplevelser, kunskaper och idéer är otroligt viktiga för vårt arbete, och skapandet av vår första fokusgrupp är på gång. Vi har också byggt upp ett nätverk med experter som delat med sig av sitt arbete och som vi kommer kunna rådfråga i projektet. Snart är det dags att knyta ihop säcken och börja sammanställa allt material.

Det finns redan aktörer som är ute på nätet i förebyggande syfte och deras arbete är oerhört värdefullt. Men det måste finnas fler goda krafter och RealStars Fair Sex-agenter kommer kunna komplettera det arbete som redan görs. Internet måste bli en tryggare plats för unga, och det behövs flera insatser som gör det obekvämt och svårt för dem som förstör och kränker andra människor. Realstars ser att vi har en viktig roll att spela genom att bli en aktiv agent för Fair Sex även på nätet och komplettera det arbete vi idag bedriver i skolor.

Be Sociable, Share!