RealStars kampanj 2020

Hur kan män få andra män att sluta köpa sex? Det var frågan vi ställde till de reklamstudenter som fått i uppdrag att ta fram annonser om sexköp i höstas. Nu lanserar RealStars en kampanj med de annonserna som studenterna skapade. Vi tror och hoppas att den kommer att göra skillnad.

De senaste veckorna har det pratats och skrivits en hel del om prostitution och trafficking på grund av Paolo Roberts uppmärksammade sexköp. Medierapporteringen har lett till att många har engagerat sig i frågan om sexköp och medvetenheten kring ämnet har ökat. Myten om den lyckliga horan som ”väljer” att sälja sex är svår att upprätthålla när kvinna efter kvinna berättar om de hamnat i prostitution på grund av självskadebeteende, trafficking eller olika typer av utsatthet.

RealStars nya kampanj uppmärksammar sexköp. Målet med kampanjen är att sprida kunskap, motbevisa myter sexköp och uppmana människor att våga ta ställning och ifrågasätta när personer i deras närhet pratar normaliserande om sexköp eller överväger att köpa sex.

Annonserna i kampanjen är skapade av reklamstudenter. 48h är Sveriges största reklamtävling för studenter och 2019 fick de tävlande i uppdrag att ta fram annonsmaterial för RealStars. Vi är väldigt imponerade av annonserna och vill rikta ett stort tack till alla inblandade.

Att kampanjen lanseras i samband med att sexköp uppmärksammas i media är faktiskt en slump. Jag som hållit i trådarna i kampanjen påbörjade arbetet med den redan i mars då jag började min praktik på RealStars. Det har varit väldigt intressant och lärorikt att göra praktik på en organisation som arbetar med att motverka sexköp och trafficking samtidigt som frågan är på agendan och det börjar röra på sig.

Jag hoppas och tror att de senaste veckornas debatt kommer att göra skillnad. Det är dock inte bara politiker som kan bidra till förändring, även privatpersoners agerande spelar en viktig roll. Hur du hanterar sexistiska skämt, kommentarer och diskussioner om sexköp och kvinnor i prostitution har stor betydelse. Att motverka prostitution borde vara allas angelägenhet. Prostitution berör inte bara de brottsutsatta och män som begår brott utan även alla oss kvinnor oavsett om vi själva har utsatts eller inte. Det kan kännas jobbigt att säga ifrån men tystnad innebär acceptans och bidrar till att sexköpen fortsätter.

Något som har sagts och skrivits otaliga gånger i dessa sammanhang är att sexköpare är ”vanliga män” – pappor, kollegor, kompisar och partners. Det är sant, de är pappor, kollegor, kompisar och partners men de är endast ”vanliga män” utåt sett. En av tio svenska män har köpt sex. Det som skiljer sexköparen från de män som inte köper sex är hans syn på kvinnor och personer i prostitution.

Följ oss på sociala medier för att se annonserna!

 iconmonstr-instagram-14-240.png  iconmonstr-facebook-4-240.png  iconmonstr-twitter-4-240.png

 

 

 

 

Be Sociable, Share!