RealStars firar Kvinnodagen i Stockholm på Rätten till min kropp

För att fira internationella kvinnodagen i Stockholm deltog RealStars i evenemanget ”Rätten till min kropp” anordnat av FN:s Nationella kvinnokommitté i Sverige tillsammans med Åttondemarsnätverket.

Dagen började med ett panelsamtal med unga transpersoner: Yolanda Bohm, transaktivist och ledamot i RFSL Ungdoms förbundsstyrelse, Love Elfvelin, hbtq-aktivist och socionomstudent, samt Vide Bergenholtz, hbtq-aktivist. Vi fick höra panelen prata om hur rätten att själv bestämma över sin kropp idag inte är en verklighet för transpersoner, om konsekvenserna av normer för hur män och kvinnor förväntas vara, och om hur man som transperson kan säkra sin rätt till den egna kroppen och identiteten.

Nästa talare vad Isaac Oburu från Youth Alive! Kenya (YAK), som pratade om temat Gender rights and issues in Kenya. Vi fick höra om den nuvarande situationen för kvinnor i Kenya, till exempel förekomsten av könsrelaterat våld och hur de oproportionerligt drabbas av hiv/aids. YAK arbetar för att stärka generationen unga människor, där ett av deras program fokuserar på mentorskap för unga kvinnor.

Sista seminariet RealStars medverkade vid bar rubriken ”Reklamera – så stoppar vi sexistisk reklam!” Sveriges Kvinnolobby tog upp frågan om hur påverkas samhället av sexistisk reklam och hur kan vi tillsammans skapa förändring? Genom Sveriges Kvinnolobbys kampanj Reklamera kan alla vara med och göra motstånd mot sexistisk reklam. Efter föreläsningen delades deltagare in i mindre grupper för att prata om ”hur vi tillsammans tar tillbaka vårt offentliga rum och pressar politiker, företag och reklambransch att ta ansvar för ökad jämställdhet!”

Be Sociable, Share!