När cirkus möter Fair Sex

Tillsammans med Cirkus Cirkör var RealStars i januari på Dansens hus i Stockholm för att testa besökarnas kunskaper om trafficking och sexköp, och få med fler i kampen för Fair Sex.

Cirkus Cirkör har ett konsekvent engagemang för att vara med och skapa en bättre värld. Föreställningen Epifónima, som handlar om den kvinnliga råstyrkan med sju kvinnliga medverkande artister, är ett bevis på detta. Att bli inbjudna att dela lokal med dem och få träffa deras besökare är därför en ära och en enorm möjlighet att nå ut med vårt budskap.

Julia, Josephine och Ida var på plats i foajén på Dansens hus i Stockholm för att svara på besökarnas frågor

Vi vet att myter och brist på kunskap påverkar inställningen till sexköp, prostitution och trafficking. Därför erbjöd vi besökarna under två kvällar att testa sina kunskaper i mini-versionen av vårt Fair Sex Quiz. Det framkom att många inte kopplar efterfrågan som den främsta anledningen till att människor befinner sig in i prostitution, alltså att det finns personer som vill betala för makt och sex. Istället trodde många att de handlade om att personer som säljer sex kan tjäna väldigt mycket pengar på det. Det här är en vanlig myt som bidrar till normaliseringen av sexköp och ignorerar de miljoner människor som befinner sig i slaveri inom sexhandeln. Personer med erfarenheter av sexuella övergrepp i sin barndom, våld inom familjen eller ekonomisk utsatthet väljer inte att sälja sex för de stora pengarna, utan av tvång, eller som en sista utväg för att försörja sig.

Istället såg vi att kunskapen var högre gällande lagstiftningen och straffet för köp av sexuella tjänster i Sverige. De flesta visste att det handlar om dagsböter eller fängelse upp till ett år, även om fängelsestraffet än så länge inte applicerats förutom i fall av sexköp i samband med andra brott. Många passade också på att skriva under vår namninsamling för en sexköpslag i EU som vi varje år skickar till EU:s justitieministrar för att påminna dem att vi är många som bryr oss om frågan. Med nytt år är det ny insamling, så skriv under här.

Vi vill tack Cirkus Cirkör för en imponerande föreställning som inspirerar till kamp, solidaritet och att vi kan förändra, om vi arbetar tillsammans. Vi vill också tacka våra volontärer Ida och Josephine – vad skulle vi göra utan er?! Vill du också engagera dig kontakta info@realstars.eu så berättar vi mer.

Be Sociable, Share!