Konst på Skeppet och Realstars som välgörenhetsorganisation

Den som besökte Skeppet den 24 augusti omslöts av konst och ett scenframträdande som ställde livet på sin spets. Andrea Truedson Bodo´ och Alexander Truedson Bodo´ berättade om deras rötters historia genom generationer. Intäkter från utställningen gick till Realstars arbete mot trafficking.

DNA och blodsband gick som en röd tråd projektet där vi mötte storytelling på scenen och konst av Andrea upphängd i Skeppets lokal.  Vi togs till andra världskriget, uppväxten i en diktatur och fick höra hur hennes mormor mirakulöst lyckades undkomma trafficking under andra världskriget.  Andrea vill föra berättelsen vidare, eller som hon säger, ödet ville det, och hon beskriver projektet: ”..Blodsband med spår i jorden och kraft från himmelen…”

Och händelsen; ”om en modig flicka som under andra världskriget offrade sitt eget liv för att rädda framtida generationers liv. Våra liv. Och historien upprepar sig än idag med krigstrafficking”.

Temat och allvaret fick mig att ta tillfället i akt att även associera till min egen familjehistoria och tillfälligheter.

Efter framträdandet av Andrea och Alexander fick jag som grundare för Realstars några minuter på scen att berätta om dagens människohandel. Många människor blir sårbara och det är just den utsattheten som människohandlare och förövare utnyttjar. Krig är bara en av orsakerna att fly, ibland är det mäns våld, kvinnans kropp som även i hemmet kan bli en krigszon.

Väl i Europa dras många in i det som brukar kallas för sexindustrin. Det är en mörk värld där kvinnan blir skyddslös. Även så i Sverige. Människohandelsbrottet är ibland trubbigt och luckorna är många. Utsattheten ryms inte alltid i lagarna. Trots att kvinnorna ofta får utstå att upp till åtta män som gör intrång varje dag kan man inte döma de ansvariga för människohandel. Flera länder har heller ingen sexköpslag och ser ”köpet” till och med som en rättighet för män. Prostitution är normaliserat.

Realstars har genom åren haft förmånen att samarbeta med artister, konstnärer och till och med en koreograf verksam vid Göteborgsoperan. Många har stöttat oss, även alla skolelever som skapat på temat Fair Sex mot trafficking. En av de personer jag haft förmånen att samarbeta med är Henning Mankell som var med under en av våra anti-traffickingdagar. Jag citerade honom under mitt tal.

Malin håller tal på Skeppet”Det finns inte ett land i världen där inte byteshandel med kvinnor existerar.
Kvinnor byts mot livslång förnedring, där männen som står för övergreppen nästan aldrig stoppas eller straffas.

I vår tid? 2015?

Ingen har rätt att ställa sig passiv inför detta som sker runt oss, överallt och alltid.”

Raderna skrevs 2015 men tyvärr vill jag påstå att det blivit värre sista åren. Det har inte undgått någon, och politikerna svarade med en skärpning av sexköpslagstiftning 1 augusti. Nu blir det fängelsestraff för ”sexköp” och böter försvinner ur straffskalan.

Det är bra, ett steg mot ansvarsutkrävande. För sexhandel är en ljusskygg verksamhet. Och ingen har rätt att ställa sig passiv.

Det är först när frågan är i ljuset som vi kan förebygga att inte fler, många av vårt samhälles mest utsatta, dras in i prostitution.

Malin Roux Johansson

Be Sociable, Share!