Klumpa ihop stoppar inte sexbrott

Vi har hört det förut. Hur en kvinna kan utsättas för det vidrigaste, det mest fasansfulla. Och hur männen som begår handlingen slipper undan. Hur kvinnan är den som får ta straffet – skammen.

I krigsföring används just våldtäkt som ett verktyg. Ett skottskadat ben eller en sårad axel lämnar (givetvis fruktansvärda) fysiska spår, men de psykologiska spår som en våldtäkt lämnar är mer effektivt för förövaren. Det vidriga rotar sig ner i själen, och förstör människan inifrån.

– Våldtäkt är varken kulturellt eller sexuellt. Det är kriminellt, sa Margot Wallström under Mänskliga Rättighetsdagarna i Kulturhuset i Stockholm tisdagen 15/11.

Wallström föreläste tillsammans med representanter från Sida och UN Women, om hur kvinnor och även barn behandlas under krig. Det framkommer under föreläsningen att männen som begår brotten ska ställas inför rätta, vilket är svårt eftersom det sällan finns bevis. De kan alltså systematiskt kränka andra individer, utan att få ett straff. Under föreläsningen poängterades också att man även måste arbeta med männen, något jag håller med om.

Båda arbeta med männen som våldtar och den stora massan som inte gör det. Ibland glöms män bort, de som inte begår brott. I krigsdrabbade områden, som vi medborgare i Sverige inte har kontakt med, klumpas män ibland ihop till en massa, ”de onda”.

Att lyfta fram goda förebilder och att arbeta med frågan i offentliga rum, både i länder där krig är i vardag och i Sverige, tror jag är viktigare än att klumpa ihop den där massan.

Elizabeth Granqvist för RealStars

Be Sociable, Share!