Ingen rör mig utan tillåtelse

Elizabeth Granqvist vill både belysa det som är vackert, positivt eller bara alldagligt. Och ta ställning mot allt som är orättvist. Välkommen!

Det är mitten av 2000-talet. En kvav NO-sal är fylld med en stor grupp pubertala, skoltrötta ungdomar i åttonde klass. En tafatt lärare som inte riktigt är bekväm med sina arbetsuppgifter säger orden tydligt, hon betonar varje ord. Klassen suckar och tänker ”vi vet”.

Då tänkte jag inte på det. För mig var det självklart. Jag gör som jag vill, det är mitt liv. Ingen rör mig utan tillåtelse. Och jag skulle aldrig ens försöka ta rätten från någon annans kropp.

Nu, snart sju år senare, förstår jag att världen är annorlunda. Övergrepp och prostitution är något som pågår varje dag.

Jag kan inte släppa en artikel, den har etsat sig fast i mig. I Kamerun har en kvinna av fem utsatts för våldtäkt eller våldtäktsförsök. I artikeln från SvD (15/7 2011) beskrivs hur bröststympning ska skydda mot våldtäkterna. Ingreppet genomförs av oroade föräldrar som bränner bort flickornas bröst med upphettade stenar.
Stympningen sker för att männen inte ska finna de kvinnorna lika attraktiva – och därför inte våldta dem.

Hur gör man för att skydda sig och sina barn mot våldtäkt? Går det ens?
Smärtfull stympning skyddar inte tjejerna. Ansvaret för våldtäkterna har flyttats från förövarna till de unga flickorna. Det ansvaret ska inte ligga hos offret, det ska ligga hos alla runtomkring.

Problemet är våld och maktutövande, och samhället borde arbeta ständigt med frågorna. Såväl i Kamerun som i Sverige.

Min förhoppning är att alla ska sucka när läraren berättar om rätten till sin egen kropp. Att alla ska tycka att det är en självklarhet att min kropp tillhör mig och att din kropp tillhör dig, precis som jag gjorde. Vilket land vi än bor i.

Stöd JOIN FAIR SEX, skriv under och sprid till dina vänner!

Elizabeth Granqvist för RealStars

Be Sociable, Share!