”Han är ju John Doe”

Vi hälsar vår gästbloggare Sari Vettenranta välkommen hos RealStars. Sari har en examen i journalistik och inriktar sig just nu på kriminologi. Hon har ett orubbligt intresse för att alla människor ska kunna leva ett liv utan att bli kränkta eller utsatta för ett systematiskt utnyttjande.

Minns ni det ramaskri som uppstod våren 2010 när justitieminister Beatrice Ask (M) kläckte ur sig att misstänkta sexköpare borde få lila delgivningsbrev skickade hem till sig? Tanken var att omgivningen bör få veta om någon är misstänkt för sexköp. Företrädande justitieminister Thomas Bodström (S) var en av många som krävde Beatrice Asks avgång och menade att Sverige inte kan ha en justitieminister som inte kan göra skillnad på oskyldiga och dömda. Den massiva kritikstormen fick Beatrice Ask att backa och det blev aldrig något förslag av idén.
Det är förvisso sant, som Bodström sa. Och bra. Vi måste ha en rättspraxis som inte tillfogar oskyldiga människor någon skada.

Men vad hände sedan?
Enligt den artikelserie DN haft om sexköp och prostitution de senaste veckorna, framgår i en artikel (DN.14maj 2012) att det vanliga straffet för fullbordat sexköp är 50 dagsböter. Om sexköparen verkar sakna inkomst hamnar dagsboten på 40-50 kr. Och då ska vi komma ihåg att femtio spänn räcker inte ens till en BigMac&Co på donken.

För att prata i klarspråk – den som gör lagöverträdelser genom sexköp hamnar i de flesta fall inte bakom lås och bom. Inget skaka galler i några år, här inte. Nä, i bästa fall svider det i plånkan med ca 2 lakan om man är den som inte har några siffror att peta in i skattedeklarationen. Sen är det klart.

Glöm allt det där med att grannen kollar snett eller att frun ger en smärtsam örfil och fäller några tårar. För det är ingen som får veta. De där gredelina kuverten som skulle dimpa ner i brevlådan blev aldrig ens tillverkade.

Ett lagbrott. Lite böter och så på med lite anonymitet. Vad kan vara värre än att den smutsiga nyheten ska läcka ut och förena sexköparen med en skamstatus? Att alla får veta att en dag gjorde ”han som vi känner” en betalning till en hallick, som låste upp dörren till ett rum med en ensam ung kvinna som inte kunde någon svenska och sa ”30 min, gör vad du vill”?

Att mannen köpte den ensamma unga kvinnan mot hennes vilja förefaller inte som viktigt. Inte heller att mannen faktiskt har en fru där hemma som kanske borde få veta att hennes make inte bara var otrogen, utan att han även utnyttjade en utsatt människa. Nej, det enda viktiga är att sexköparen får gömma sig bakom några lagparagrafer och hämta andan innan det är dags att gå hem och leva upp till rollen som småbarnspappa och tjuta glatt till Svampbob fyrkant. Le lite mot frugan som fixar middan och sedan snabbt ta en dusch. Lagom till bordsdukningen sneglar han på klockan och konstaterar förnöjsamt att förutom jobbet så hann han även med sexköp och lite böter.
Hur gick det till?
Jo, han är ju anonym.
Han är ju John Doe.

—–
Vad tycker ni? Är det rätt att dömda sexköpare ska få förbli anonyma eller borde familjen och omgivingen få veta?

/Sari Vettenranta for RealStars


Ta ställning för FOR FAIR SEX och Europa fritt från Trafficking
!

Be Sociable, Share!