Hamburg – syndernas stad

Hamburg är Tysklands näst största stad. Med sina drygt två miljoner invånare utgör staden Tysklands mediala, finansiella och gastronomiska centrum. De flesta stora dagstidningar och tidskrifter är baserade här, däribland Die Spiegel, Die Zeit och Die Welt. Men detta är bara en sida av Hamburg, den ljusa sidan. Tyvärr är Hamburgs andra sida en mycket mörk och tragisk historia.

När kontorister, journalister och kockar beger sig hem börjar arbetsskiftet för många andra, de prostituerade.

Under natten flyttas stadens centrum från kvarteren runt rådhuset till kvarteren runt den ökända nöjesgatan Reeperbahn. Reeperbahn har under en lång tid varit Hamburgs primära nöjesdistrikt, enda sedan Hamburg fick sin hamn har Reeperbahn stått för stadens underhållning. Underhållningen riktas till stor del till unga män och det som lockar är strippklubbar, bordeller och droger.

På Reeperbahn och kvarteren som omringar gatan ligger bordellerna tätt. Sex har här inget med kärlek eller passion att göra, sex är affärer, lagliga affärer. Att, på en bordell, köpa en kvinnas kropp för att uträtta sina ärenden kostar som billigast 39 euro, ca 360 kronor. Men det är inte enbart på bordeller man kan köpa sex. Gatorna är även dem bordeller. Att köpa sex på gatan kostar allt som oftast mindre än inne på en bordell.

Lukrativ affärsverksamhet
Världens tre största illegala marknader är droger, människohandel och vapen och tyvärr är dessa marknader mer lukrativa än de flesta legala marknader. På Reeperbahn samverkar de tre.

Kvinnorna är väldigt ofta från det forna östblocket, det vill säga Ryssland, Ukraina, Estland osv. De kommer till Tyskland i hopp om en bättre framtid, exempelvis i form av jobb som assistent eller sekreterare, men när de kommer till Tyskland tas de till en bordell och sätts ”i skuld” till bordellägaren och måste jobba av den påhittade skulden för att bli fria. Det låter som något som alltid dyker upp i diskussioner kring sexhandel och kanske är svårt att tro på, men den hemska sanningen är att det faktiskt ligger till just så i många fall av människohandel inom sexindustrin.

Det finns gatuprostitution, vilket kan ge skenet av en fristående kvinna som säljer sex, men även denna form av sexförsäljning fungerar som en bordell. De flesta prostituerade på gatan har en lägenhet att gå till med sina kunder, lägenheten ägs för det mesta av en tredje part.

Både på gatorna och på bordellerna finns det gott om droger, många prostituerade börjar missbruka, sannolikt för att stå ut med det hårda livet de lever.

Droger medför ofta konflikter och drogrelaterade konflikter löses ofta med väpnat våld, något Hamburg haft stora problem med under en lång tid.

För att lösa de stora problemen med droger och vapen är polisen på Reeperbahn närvarande tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Detta är något som kostar Hamburgs stad enorma pengar, dock verkar inga kopplingar till den utbredda sexhandeln ha gjorts. I en rapport från den tyska staten skriven för några år sedan hävdar de att legaliseringen av sexköp har gjort att de sexsäljande kvinnorna fått bättre villkor och därmed en bättre vardag. Detta är något som är svårt tro när man promenerar längs Reeperbahn.

Iakttagelser
Jag spenderade en lördagskväll på Reeperbahn för att se hur denna affärsverksamhet går till. Jag promenerade längs med Reeperbahn och under min ca 400 meter långa promenad blev jag dragen i ärmen minst tjugor gånger av kvinnor som sa: ”Ficken” (knulla), ”blowjob”, och erbjöd därefter ett pris. Många av dessa kvinnor var knappt kvinnor utan flickor. Detta är chockerande för människor som aldrig sett det förut, men det är tyvärr vardag i det tyska samhället.

Under kvällen besökte jag tre strippklubbar längs Reeperbahn. På en strippklubb är inträdet gratis, men man betalar extra för den första ölen och det ska tydligen gå till de dansade kvinnorna på scen. Jag spenderade ungefär tio minuter på varje klubb och blev erbjuden att köpa sex av minst tre/fyra kvinnor på varje klubb.

När jag på dagen gick samma sträcka blev jag inte dragen i ärmen ett lika stort antal gånger, däremot blev jag frågad av turister vart man kunde köpa sex, en fråga jag inte besvarade, trots att jag visste.

Samhällspåverkan
Att sälja sex är enligt en relativt stor skara människor världens äldsta yrke. Men det är väl egentligen inget yrke? Att sälja sin kropp för att kunna överleva kan inte anses som ett yrke. Detta är min, och förhoppningsvis många andras tolkning, men tyvärr är majoriteten av de europeiska medborgarna av en annan uppfattning.

I den största delen av Europa är sexköp legalt, det är till och med en del av kulturen. I Hamburg är det populärt bland unga män att gå på strippklubb/bordell en lördagskväll. Det är speciellt populärt att ha sin svensexa på en strippklubb.

Att växa upp med att det är möjligt att betala för att se en kvinna klä av sig naken eller betala för att hon ska tillfredställa dina behov är djupt oroväckande.

Europa är ett paradis för sexköpare och därmed ett paradis för människohandel, vilket skapar problem, inte enbart på grund av den ökande människohandeln utan också för att det påverkar människors sätt att se på makt, kvinnor och sex. Makt är kunskap, något man arbetar hårt för, inget som kan köpas för pengar. En kvinna är en människa och en människa är inget man kan äga. Sex är synonymt med njutning för båda parter, inte bara en av parterna.

Ernst A Borg för RealStars

Be Sociable, Share!