Filmtipset: The whistleblower – dysfunktionell diplomati

I filmen The Whistleblower får tittaren följa en amerikansk poliskvinna som gör utrikestjänst för FN i efterkrigets Bosnien. Filmen är baserad på berättelsen om Kahtryn Bolkovac, som 2002 skipade någorlunda rättvisa för de trafficking-offer som hon kom i kontakt med under sin tid i Bosnien, genom att avslöja det amerikansk-baserade säkerhetsföretaget DynCorps illegala verksamheter i landet.

The Whistleblower är en historia om hur allt går att köpas för pengar och ger en skrämmande inblick i hur människor med makt ibland inte kan låta bli att utnyttja den på det mest vedervärdiga sätt.

I Bosnien arbetar Kathryn sida vid sida med den inhemska polisen som de amerikanska styrkorna ska samarbeta med för att bevara det fredliga tillståndet i landet. Ganska snart upptäcker hon att samarbetet mellan den amerikanska och den bosniska polisen sträcker sig långt utöver det fredsbevarande arbetet.

En kväll återfinns en sårad ung ukrainsk flicka i skogen och berättelsen om Kathryns insatser, som senare blev kända efter att hon fått sparken ifrån sin utlandstjänst, tar sin början.

Den unga ukrainska flickan, Raya, är långt ifrån den enda flicka som försöker fly ifrån sitt arbete som ”servitris” ifrån en av alla barerna som nattetid besöks av överförfriskade amerikanska militärer. Hon är långt ifrån den enda som i sitt hemland erbjudits ett välbetalt jobb utomlands men istället blivit transporterad till det laglösa Balkan och tvingad in i prostitution av människohandlare.

Det läskiga i den här historien är dock att människohandlarna inte är vilka vi förväntar dem att vara; nej människohandlarna är allt ifrån högt uppsatta diplomater i FN till amerikanska militärer och bosniska polismän. Kathryn upptäcker ganska snart att utan sina västerländska kollegors inblandning hade det aldrig varit möjligt att forsla in dessa flickor i landet och hålla dem som sexslavar på barerna. Utan sina västerländska kollegors inblandning hade det heller aldrig funnits en efterfrågan på dessa flickor.
Korruption är alltså bara förnamnet.

Under tiden som skandalen uppdagades hade DynCorp ett kontrakt av FN, värt 15 miljoner dollar, för att rekrytera och skicka militärer till Bosnien-Hercegovina. När deras inblandning i människohandel-härvan uppdagades fick flera av de inblandade militärerna och cheferna för styrkan avsäga sitt uppdrag i Bosnien. Ingen av dem åtalades dock för de brott de begått, eftersom de under utlandstjänsten skyddats av diplomatisk immunitet.
Försäljningen och utnyttjandet av unga flickor i Bosnien är heller inte den enda av DynCorps skandaler; 2009 anklagades deras militärer, vars uppdrag var att träna polismän i Afghanistan inför det fredsbevarande arbetet i landet, för att ha köpt sex av unga prostituerade pojkar.

The Whistleblower är inte bara en välgjord film med fantastiska skådespelarinsatser ifrån bland annat Rachel Weisz. The Whistleblower känns nödvändig och livsviktig; framförallt för den amerikanska publiken som man ibland kan känna sväljer alla landets heroiska utlands-insatser i krigsdrabbade delar av världen för vad det ser ut att vara och inte kanske för vad det verkligen är.

Filmen väcker både ilska och äckel;
ilska för att det hela inte bara är på låtsas utan faktiskt på riktigt, och äckel för att det är så motbjudande att få se vad människor med makt kan utsätta hjälplösa människor för, när deras uppgift egentligen ska vara precis den motsatta.

Vidare fascineras jag över Kathryns mod att inte ge upp och dra sig tillbaka av rädsla för att själv råka illa ut, och mina varmaste sympatier får den bosniska polisman som vågar gå emot sina kollegor och vid Kathryns sida strider för att släppa flickorna fria.

Men Raya då, den unga ukrainska flickan, vars mor så desperat sitter hemma och väntar på henne i Kiev?

Raya, som utsätts för de mest vidriga övergrepp av män som egentligen är där för att skydda henne och som slutligen så vettskrämd och inlåst i sitt osynliga fängelse väljer att inte fly en andra gång när hon får chansen, går döden till mötes. Hon är inte bara ett av alla offer för människohandel eller offer för krig; nej Raya är ett offer för den rika och mäktiga västvärldens överordningen gentemot tredje världen.

/Matilda Reiderstedt for RealStars