Din rätt till mode och stil

Mode och fashion ändras varje säsong och vi uppdateras med de senaste trenderna. Men för att ha en stil så måste man inte följa trender – stil är något individuellt, ett sätt för dig att visa världen vem du är. Din stil säger mer om dig än vad du kanske tror. En persons stil är något väldigt individuellt, vilket betyder att du aldrig kan ha en dålig stil eller ful stil eftersom det är en reflektion av den du är. Mode och fashion ska vara roligt. Det ska utmana oss och kanske få oss att upptäcka nya sidor hos oss själva. Om man säger att stil är ett sätt att uttrycka sig, hur långt kan man då gå? Vad kan man generalisera och vad kan man inte?

Visst vore det bäst ifall man gav alla chansen innan man dömde dem, men det är inte så människan är byggd. Människan är byggd för att genom ett första intryck kunna besluta sig för kamp eller flykt – kan den här personen skada mig? Dock är inte människans första intryck riktigt så grundläggande. Ofta gillar vi människor som har en stil som liknar vår egen eller en stil som vi önskar att vi hade. Främmande stilar kan göra oss obekväma och ses som varningsklockor då vi inte riktigt kan förutse situationens utveckling. Nya situationer är skrämmande men det betyder inte att vi inte kan acceptera nya människor, nya stilar. Om vi aldrig accepterar det som är udda, kan det aldrig ske någon förändring och vi kan aldrig växa.

Hur ska vi då tolka alla de signaler en individs stil ger oss? I flera våldtäktsfall har angriparen hävdat att offret bar en så kort kjol eller andra typer av utmanande kläder att angriparen tolkade situationen som att offret ville ha sex. Så är det inte! En kort kjol betyder inte ja. Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej, oavsett stilsmak eller längd på kjolen. Kvinnor och tjejer har rätt att visa sin sexualitet eller klädsmak genom att bära sexiga och utmanade kläder utan att angripare ska ha någon rättighet till deras kroppar. Ingen människa har någonsin rätt till en annan människas kropp. Att fråga en kvinna vad hon bar när hon blev våldtagen är fel. Det spelar ingen roll vad hon hade på sig, en våldtäkt är alltid fel och kan inte rättfärdigas. En kvinna eller tjej eller kille eller barn ”ber” aldrig om att bli våldtagen.

Korta kjolar eller djupa urringningar kan vara en fråga om klädsmak, men också ett sätt för en kvinna att symbolisera sin sexualitet. Kvinnor och tjejer har sexualitet, det är inget som försvinner oavsett vad Chanels vinterkollektion säger om säsongens mode. Som sagt, stil och kläder är individuellt precis som sexualitet. Du har rätt att följa modet och alla trender och du har rätt att klä dig i din mammas plagg från 80-talet – det spelar ingen roll, det är din stil och ditt sätt att leva. Så bär de kläder du trivs i och som du älskar. Ha den stil som visar världen vem du är, för du är vacker, unik och sexig.

Maria Brambeck för RealStars

Be Sociable, Share!