Camilla försvann – en drabbande och intim teater som tar ställning

Robert Schenck, gästrecensent på Realstars har sett teatern Camilla försvann på Konstepedemin i Göteborg. En teater som tar ställning och som kan verka både som en ögonöppnare och som inspiration. En viktig föreställning som vi hoppas att många får möjlighet att ta del av. 

Det framgår klart och tydligt – av det utmärkta programbladet, av manuset och av musiken – att detta är en teaterpjäs som tar ställning: mot prostitution, för de utsatta kvinnorna, och för den svenska sexköpslagen. På så sätt är det politisk teater men det är också i högsta grad personlig, psykologisk teater.

Vi möter Barbara och Alexandra, två prostituerade kvinnor. De delar med sig av sina erfarenheter och sina trauman. Och de saknar Camilla. Vart har hon tagit vägen? Sist hon sågs försvann hon i en bil med en torsk. Det är inte likt henne att inte höra av sig. Barbara har en 12-årig son men hon får inte träffa honom längre för socialen. Alexandras älskade pojkvän svek henne och blev så småningom hennes hallick i stället. Barbara och Alexandra längtar. De längtar starkt efter att komma ur prostitutionen och att leva ett anständigt liv. (I verkligheten finns det även prostituerade som i stark förnekelse och av självbevarelsedrift försvarar det liv de lever trots misär och missbruk. Manuset hade vunnit på att inkludera ett sådant perspektiv. Det hade inte försvagat pjäsens budskap och ställningstaganden, snarare förstärkt dem, och gjort bilden ännu mer mångfacetterad.)

Karin Lycke spelar Alexandra. Hon ger ett halvberusat intryck och småler oftast när hon pratar. Småleendet stör i början, men blir så småningom en viktig del av Alexandras personlighet och berättande. Till slut blir småleendet provokativt och engagerar mig som åskådare. Det är mycket trovärdigt. Fia Adler Sandblad som också står för pjäsens manus och idé spelar Barbara. Hon är den äldre, mer erfaren av de två och spelar som vanligt övertygande, konstfullt och med stor inlevelse. Föreställningens proffsighet gör att budskapet går fram, tydligt och smärtsamt.

Musiken av Anna Eriksson, framförd av Sara Sjödahl som också bildar skådespelartrion med Adler och Lycke, förstärker teaterupplevelsen. Musiken har tematiska trådar som förenar föreställningens olika avsnitt. Det enkla och minimalistiska i musiken är starkt och Sara Sjödahls mjuka sångröst kontrasterar känslosamt mot de ibland fräna digitala klangerna.

För den initierade i publiken som är insatt i prostitutionens problematik och i vikten av den svenska sexköpslagen blir föreställningen en bekräftelse och fin konstnärlig upplevelse. För den som inte är lika insatt i ämnet kan pjäsen bli en ögonöppnare och inspiration till samhällsengagemang. Därför vore det fint om pjäsen fick spridning så småningom till en bredare publik, till skolungdomar i en något förkortad version, eller på turné.

 

Ta chansen nu. Se Camilla Försvann på Konstepedemin!

 

Camilla försvann
En föreställning om prostitution baserad på intervjuer, forskning och biografiska berättelser från Västra Götaland.

Adas musikaliska teater på Konstepedemin Ateljé 201, Göteborg
Spelas 15 november – 14 december 2018
Biljetter genom Kulturpunkten