Berlin – dystert när vi talar Fair Sex

Berlin blev årets första besök i vår turné till Europeiska länder för att se landet med Fair Sex i synfältet. Vinterkylan hade slagit till ordentligt. Vi hade ett späckat program där vi mötte NGOs som SOLWODI och Neustart, en journalist och Svenska ambassaden. Vi besökte även Bundestag där vi fick reda på att ett nätverk bildats mot trafficking och blev inspirerade av en katolsk nunna med lång erfarenhet av att hjälpa människohandelsoffer. Besöket är omtumlande… även om vi vet vad som föregår i Tyskland. Det är en människorättsskandal mitt i Europa. Inget görs för att stoppa sexhandeln. Det är tillåtet att sälja, köpa och driva bordeller, omsättningen uppgår till så mycket som 14 miljarder Euro. Tyska staten tjänar miljarder. Till skillnad från andra tyska städer, där prostitutionen är hänvisad till vissa gator, finns handeln överallt i Berlin. Vi får veta att det i huvudstaden finns fyra hundra bordeller, därtill gatuprostitution, som vi ser mitt på dan. I somliga bordeller betalas ett fast pris där torskarna köper sig rätten att utnyttja tjejerna ”obegränsat”.

Polisen gör få kontroller, handeln är lagligt och våldtäkter kan fortsätta. Flickorna har blivit tillsagda att säga ”I do this voluntary” av sina hallickar berättar en person som varit med polisen vid bordellbesök. Få ingripande sker även om tecken på människohandel finns som hot, skulder och kontroll. Under 2012 n procent av människohandelsoffren räddas och två fällande domar under 2012 som resultat av 62 utredningar.

Hur tänker allmänheten om handeln? De flesta tror på det här med ”frivillighet”. Människohandel är man naturligtvis emot men kunskapsspridning om sambandet prostitution och trafficking hörs inte i den massiva propagandan för bordeller. Många är väl ”integrerade” företagare, flera med kriminell bakgrund. Det finns med andra ord en stark pro-prostitutionslobby som även har stöd av feminister. Många verkar tänka att det är otur för dem som hamnat i sexhandeln men att det inte är något som berör oss. När 25 procent av tyska männen köpt sex, berör det väl i högsta grad alla i samhället. 56 procent tycker att det är en rättighet att köpa sex. Ingen ställer frågan varför tjejerna säger att ”I do this volontary”.

Jag frågar en 30-årig kvinna på ett café vad hon tycker om prostitutionen. När hon var 21 år bad hennes chef henne att boka ett besök på en bordell med bastu och ”tjejer” – en representation inför jul. Sedan dess är hon inte längre chockad men medgav att det var obehagligt att träffa dessa sexköpare efteråt som hon menar för över sin syn på kvinnor som objekt i andra sammanhang.

Debatten har börjat
Det finns positiva tecken och ett sådant är när den feministiska tidningen Emma skapade en petition i höstas där många namnkunniga skev under om att prostitution = slaveri. Många har även reagerat när de prostituerade idag främst kommer från Östeuropa. En TV-serie med människohandelsbrott har också hjälpt till att skapa debatt och den nya regeringen av kristdemokrater och socialdemokrater har lovat en revision av prostitutionslagen.

Svenska ambassaden i Berlin arrangerar mycket lägligt ett seminarium i början av mars med svensk polis och åklagare för att tala om det svenska exemplet. Realstars ser att vi har en given plats och kan göra nytta både på kort och på längre sikt. När vi berättat om Fair Sex – visas uppriktigt intresse – och de verkar också tycka att Fair Sex är ganska självklart och förebyggande. Vi har sått några frön för vår vision om ett Europa fritt från Trafficking.

Realstars BerlinIMG_1443