Ny traffickingrapport från EU: tio barn i Sverige försvinner varje vecka

Kvinnor som förs till EU för sexuell exploatering står för hälften av alla identifierade offer för trafficking och människohandel med barn som offer ökar.  Även Sverige nämns i den nya EU rapporten om människohandel och det är oroväckande siffror, upp till tio ensamkommande flyktingbarn per vecka uppges försvinna i Sverige.

Nyligen släpptes en ny EU-rapport om människohandel som varnar för att flyktingkrisen utnyttjas av traffickingaktörer och att  barn blivit eftertraktade offer för kriminella gäng. Realstars har väntat på den här rapporten från EU som försöker fånga den rådande situationen av människohandel i Europa.  Rapporten pekar dessutom ut efterfrågan som en av de drivande faktorerna för människohandel och rapporter visar på att sexuell exploatering inte skulle existera utan en prostitutions och sexköpsmarknad och att denna drivs av lönsamheten. Men, det är också en tung rapport som belyser många grova problem där även Sverige omnämns.

Rapporten visar att kriminella gäng i Europa utnyttjar flyktingkrisen genom att tvinga in alltfler människor i sexslaveri och andra typer av slaveri. Barn på flykt är extra utsatta då efterfrågan på barn är stor hos människohandlare. Europol, den europeiska polisbyrån, rapporterade i januari i år att åtminstone 10 000 ensamkommande barn har försvunnit sedan de anlänt i Europa, och i Sverige försvinner upp till tio barn per vecka. Tyska myndigheter rapporterade tidigare i år att runt 4 700 barn försvunnit, och oron för vad som hänt med de ensamkommande flyktingbarnen växer.

Under 2013-2014 registrerades 15 846 offer för människohandel i Europa, och över tre fjärdedelar av dem var kvinnor (76 %) och 2375 (15 %) var barn. Människohandel för sexuella ändamål står fortfarande för lejonparten, 67 %.

Enligt Europol är Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Nederländerna, Spanien, Schweiz och Storbritannien de länder som är värst drabbade av människohandel. Detta på grund av den höga efterfrågan på billiga sexuella tjänster och billig arbetskraft i länderna. Rapporten fastslår att laglig prostitution gör det mycket lättare för människohandlare att använda en rättslig ram för att utnyttja sina offer, och att det är efterfrågan och ekonomisk vinning som håller dessa brott vid liv.

EU plattformen för det civila samhället mot människohandel i Bryssel nämns i rapporten där Realstars grundare Malin Roux Johansson sitter. Malin är en viktig röst för spridningen av den svenska sexköpslagen och i nästa vecka kommer hon resa till Bryssel för att delta på det sjunde mötet för plattformen.

Rapporten kan du läsa här.

Be Sociable, Share!