Hej där Finn Norgren, fd generalsekreterare för Musikhjälpen

Musikhjälpen är en ett av de mest kända välgörenhetsinitativen i Sverige, som under en vecka 2011 samlade in hela 18 miljoner kronor till diverse ideella organisationer. Fjolårets tema ”Alla flickor har rätt att gå i skolan” engagerade det svenska folket, och flertalet hjälporganisationer runtom i Europa och världen fick ett välförtjänt bidrag i kampen om flickors rätt till utbildning och frihet.

–      Pengarna fördelas bland en rad olika organisationer. I dagens läge finns det en enorm marknad för ideella organisationer, vilket är fantastiskt, säger Finn Norgren som sedan 2006 varit generalsekretare för Musikhjälpen.

Under 2012 slutar Finn sin tjänst för att återvända till Rwanda. Men Musikhjälpen lever kvar, i allra högsta grad.

–      Vi har sett att Musikhjälpen engagerar och berör alla i Sverige. För den äldre generationen är Radiohjälpen helig, medan de unga inte känner till detta på samma vis. Vi har sett att många av de som bidrar och stöttar genom Musikhjälpen är en ung målgrupp, för det är ett så bra koncept, berättar Finn.

–      Unga har idag ett starkt samhällsengagamang, och det är kul. Men sen är det såklart en riktigt draghjälp att ha så duktiga och folkkära artister som ledare för det här projektet. Jason (Timbuktu) har ju varit med oss tre år i rad till exempel och stannar förhoppningsvis.

Finn lyfter också fram de andra programledarna som starka dragplåster. Gina Dirawi, som under 2011 gjorde sig folkkär genom TV och Musikhjälpen, är en ung tjej med utländskt ursprung som är en bra förebild och riktigt samällsengagerad.

Bland de organisationer som skänktes pengar fanns flertalet som arbetade specifikt mot trafficking av unga tjejer.

–      Det finns ju ett tydligt samband mellan att flickor inte får/kan gå i skolan och sexhandeln. Det är viktigt att man i många olika led, och på olika plan jobbar för att förebygga att sådant ska ske, konstaterar Finn.

2010 var temat för Människohjälpen ”Barn är inte till salu” – då stod trafficking helt i fokus. Främst fördelades då pengarna mellan organisationer som jobbar direkt med barn och människor som blivit utsatta för människohandel – och behöver hjälp och stöd att komma tillbaka. Hur kom fokuset efterfrågan – som vi i Sverige genom sexköplagen lägger mycket fokus på – till uttryck?

–      I dagsläget ger vi inga bidrag till projekt i Sverige, utan utomlands i fattigare delar av världen. Självklart är efterfrågan en viktig del, och den måste vi motverka genom upplysning och att bilda människor, säger Finn.

–      Men det är konstigt att EU inte satsar mer på den delen, när efterfrågan finns så tydligt här i EU-länderna. Vi har trots allt den här cyniska handeln nära oss.

Realstars kommer att anordna ett event inför EU:s anti-traffickingdag den 17 oktober på Moderna Museet. Flera organisationer som fått stöd av Musikhjälpen kommer då att finnas på plats och berätta om sitt arbete mot trafficking. Mer information om eventet kommer.

Matilda och Malin för RealStars