En lag som gör nytta och strävar framåt!

Semestertider! Media och nyheter har varit fjärran för mig och kanske många andra som vill koppla av från informationsflödet. Mitt i sommaren kom något vi väntat på. (Jag höll nästan på att helt missa detta).  Klart vi vill berätta om utvärderingen av sexköplagen som kom i början av juli. Det är bra att det nu finns ett underlag – och viktigt att se hur lagen fungerar. Lagen som sådan är ett ställningstagande och bör betraktas som en internationell symbol för nytänkande!

Lagen har haft effekt och gör nytta. Gatuprostitutionen har halverats och är idag betydligt mindre än i jämförbara länder som Danmark och Norge (den var där under 2008 tre gånger så hög). Norge har därefter infört liknande lagstiftning och gatuprostitutionen har även där gått ned. På Internet däremot, har lagen inte kunnat motverka en generell ökning av nätprostitution. Den har ökat även i Sverige men i mindre omfattning än i jämförbara länder. Det motbevisar tron om att prostitutionen skulle ha flyttat från gatan till Internet.

Men traffcking? Vi vet att trafficking finns där prostitution förekommer. Vi kan inte blunda för att en stor andel av de prostituerade i städer som London, Amsterdam och Berlin är tjejer med utländsk bakgrund, traffickerade från andra delar av världen. Det samma gäller många av dem som säljer sex på nätet. Bakom ”säljande” presentationer finns ett genomtänkt system och kontroll. Och en sorglig historia. Det är sällan, som en del vill tro, en transaktion mellan två “samtyckande” vuxna. Istället far människor oerhört illa, många minderåriga.

De utnyttjas i flera led – och handeln är mycket lönsamt. Det är också, enligt Europol (EU:s polisbyrå) den snabbast växande inkomstkällan för organiserad brottslighet. Det är lönsamt eftersom en människa, till skillnad från andra varor, kan säljas flera gånger.

Människohandel utgör allvarliga kränkningar av våra mänskliga rättigheter. Det slår även EU fast. Men dessvärre gör EU  långt ifrån tillräckligt för att sätta stopp för människohandeln. Flera länder har låtit utvecklingen ta över, inte minst i Spanien. Men även Holland och Tysklands liberala synsätt med bordeller har gjort länderna till toppdestinationer för traffickerade unga kvinnor. EU borde hålla högre fana för mänskliga rättigheter och agera samlat och motverka efterfrågan som ju är en orsak till problemet. Det är inte konstigt, det är så marknader brukar fungera.

Sveriges initiativ är bra och precis som Göteborgs-Postens ledare visar finns många skäl till det. Men som utredaren av lagen föreslår bör straffen höjas (idag är det symboliska dagsböter) – Först då finns incitament från polis och rättsväsende att göra något!

Alla strävar vi efter Fair Sex, det förenar oss. Det bör också omfatta alla. Att köpa sex är alltid fel utgångspunkt. Det är inte på lika villkor.

Vi är alla stjärnor och har rätt till ett gott liv.

//Malin, RealStars